Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δικαιολογήσει στους συνομιλητές του τα αδικαιολόγητα

By Ιανουάριος 27, 2016

Γράφει ο Κωνσταντίνος Δέδες – δικηγόρος
Μετά από καθυστέρηση ενός έτους, κάποιες ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν. Η δημοσιοποίηση της συμφωνίας για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO, η οποία έγινε δεκτή από το ΤΑΙΠΕΔ, δεν ξένισε κανέναν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κάνει αυτό που πρέπει, αφού δυναμίτιζε τα πάντα επί μακρόν, μιλώντας για ξεπούλημα και δημιουργώντας εμπόδια παντού, στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και αφού διαδήλωσαν πολύ, τον τελευταίο καιρό μάλιστα και εναντίον των ίδιων τους των πολιτικών, δίνοντας μια σουρεαλιστική διάσταση στα τεκταινόμενα στη χώρα μας, άρχισαν να κάνουν αυτό που επιτάσσει η λογική. Άλλωστε, δεν είχαν περιθώρια για κάτι άλλο. Όμως, έγινε μεγάλη ζημιά, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, επενδυτές έφυγαν, η χώρα μας διασύρθηκε (και ακόμα διασύρεται από κάποιους που δίνουν συνεντεύξεις) και γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Και όλα αυτά, για να κάνουν το «επαναστατικό» κομμάτι τους και να πειραματιστούν κάποιοι ιδεοληπτικοί, που καλό θα ήταν σύντομα να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.
Τώρα, αυτοί που φώναζαν στο παρελθόν για τις ιδιωτικοποιήσεις, θα μας πουν σε λίγο πόσο χρήμα έρευσε στη χώρα, πόσο αναγκαία ήταν κάθε συμφωνία και πολλά τέτοια. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος καλείται να πληρώσει τον εξορθολογισμό των απόψεών τους, αλλά και τη συνεχιζόμενη παράλληλα πολεμική τους κατά κάποιων επενδύσεων (βλ. Σκουριές), πολεμική που συνδέεται με την «αναγκαία» – όπως τη θεωρούν στην Κουμουνδούρου – για τις ακραίες συνιστώσες ακτιβιστική γυμναστική. Φυσικά, ο Πάνος Σκουρλέτης θα έχει τώρα τη δυνατότητα να κρυφτεί πίσω από την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν και συνεχίζει, για λόγους εσωκομματικής κατανάλωσης, να λέει πως το υπουργείο του οποίου προΐσταται, «θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων». Αυτά λέγονται για να λέγονται φυσικά, καθώς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν σαφής.
Ο πρωθυπουργός, την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο, βρισκόταν στο Νταβός, προσπαθώντας να δικαιολογήσει στους συνομιλητές του τα αδικαιολόγητα, όπως πχ είναι το γιατί αρνείται να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση. Η γενικότερη αμηχανία του είναι παραπάνω από προφανής. Από την άλλη, η πολιτική του στο εξωτερικό γενικότερα και στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους ειδικότερα, εμφανίζεται ως αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική, ενώ η κυβέρνηση του Καναδά πνέει τα μένεα εναντίον του.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αξία