Άνεμος πατριωτισμού στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν

By Φεβρουάριος 15, 2016

Γράφει ο Κωνσταντίνος Δέδες – δικηγόρος

Πως ήταν η Ρωσία πριν αναλάβει τα ηνία της εξουσίας ο άνθρωπος που σήμερα τα κρατά; Ποιος ήταν ο ρόλος των ΜΚΟ που δρούσαν στο έδαφος της τη δεκαετία του’90; Που ήταν οι υποκινητές των «εξεγέρσεων» στην Τσετσενία και ποιος ήταν ο πραγματικός ρόλος των όρκων τότε; Πώς ήταν η Ρωσία στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και πώς είναι τώρα; Έναυσμα για το σχόλιό μου αυτό δίνουν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, που καταγράφουν τη δραστική μείωση (τουλάχιστον 30%) του αριθμού των Ρώσων τουριστών που αφικνούνται στη Γερμανία και την απώλεια περίπου 300εκατ. ευρώ σε έσοδα για την τοπική οικονομία.

Η ευεργετικότερη επίδραση της ηγεσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινωνία της χώρας του είναι η εθνική αυτοπεποίθηση με την οποία ατενίζουν πλέον το μέλλον οι Ρώσοι πολίτες. Η ανόρθωση της ρωσικής οικονομίας, η αμυντική θωράκισα της Ομοσπονδίας και η δυναμική παρέμβασή της στη Συρία ,όπως και η πολύ σθεναρή και συνεχιζόμενη απάντησή της στην τουρκική ενέργεια της κατάρριψης ρωσικού βομβαρδιστικού, έχουν τονώσει το πατριωτικό αίσθημα των πολιτών, οι οποίοι, βλέποντας και τη διαχρονικά μεγάλη βελτίωση στο βιοτικό τους επίπεδο, αισθάνονται σιγου­ριά. Την ίδια ώρα, η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα,

κάτι που, λόγω των παραπάνω, κρίνεται πολύ φυσιολογικό. Και αυτό κάποιοι στη Δύση το αντιλαμβάνονται ως πρόβλημα. Η τοποθέ­τηση μάλιστα του Ρώσου προέδρου πως δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να ελέγξουν τη Ρωσία έχει εξαγριώσει την Ουάσιγκτον, σε μια εποχή μάλιστα που η προεδρία Ομπάμα προωθεί με κάθε δυνατό τρόπο τη δημιουργία των συνθηκών για «παγκόσμια διακυβέρνηση», όπου «παγκόσμια διακυβέρνηση» είναι η κυριαρχία των εκκοσμικευμένων αρχών της αμερικανικής Κεντροαριστεράς των Δημοκρατικών. Δεν έχουμε παρά να ανατρέξουμε, για να αντιληφθούμε του λόγου το αληθές, στις κατά καιρούς δηλώσεις της Χίλαρι Κλίντον, επίδοξης διαδόχου του Μπαρόκ Ομπάμα, του ανθρώπου που με τις πολιτικές του στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική αλλά και στην Ουκρανία προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με την παρέμβασή του στη Συρία ανέδειξε την πραγματική (υπονομευτική) φύση της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, ξεσκεπάζοντας τον Λευκό Οίκο. Και μπορεί να αντιμετώπισε την εχθρότητα των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους, κέρδισε όμως την αγάπη και την εκτίμηση του ρωσικού λαού – και όχι μόνο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Aξία