ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΩΡΙΜΑΣΟΥΜΕ», ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΩΡΑ, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ

By Μάρτιος 22, 2016

Χωρίς επενδύσεις δεν θα πάμε πουθενά. Όμως, για να έρθουν απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας

Οφείλουμε όλοι να «ωριμάσουμε» μεταρρυθμιστικά και να αντιληφθούμε ότι μόνο οι αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, όσο επώδυνες και αν είναι, θα κρατήσουν τον τόπο μας όρθιο. Κανείς δεν μπορεί παρά να δεχθεί ότι υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές προσεγγίσεις. Ότι αυτές υπήρχαν και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Και έτσι πρέπει σε μια δημοκρατία. Αλλά, υπάρχουν οι ρεαλιστικές προσεγγίσεις, υπάρχουν και οι ουτοπικές. Και οι τελευταίες πληρώνονται ακριβά, ιδιαίτερα αν προτάσσονται διαχρονικά και με εμμονή από κάποιους.

Για τα αίτια της κρίσης όλοι έχουμε άποψη. Πέραν, όμως, των όποιων «προσεγγίσεων» για το τι έγινε και φτάσαμε ως εδώ και για το ποιοι φταίνε, υπάρχει το δύσκολο σήμερα και το αβέβαιο (αν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει) αύριο. Και πολλά πρέπει να γίνουν ακριβώς για να μην είναι αβέβαιο το αύριο των επερχόμενων γενεών. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Ναι, η λέξη ακούγεται, όμως δυστυχώς δεν έχει καταστεί βίωμα και τρόπος. Και πρέπει να καταστεί. Πώς, αλλιώς, θα ξεφύγουμε από τη μέγγενη της κρίσης; Μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, αλλά ουσιαστικές και όχι πολιτικοί ελιγμοί που στόχο θα έχουν να «καθησυχάσουν» κάποιους στο εσωτερικό, να παραπλανήσουν τους εταίρους μας και να διασφαλίσουν βραχυπρόθεσμα (πολιτικά) οφέλη.

Γύρω μας ο κόσμος αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αναρίθμητες προσκλήσεις στον περίγυρό της, οφείλει να θωρακιστεί. Και ο πυλώνας αυτής της προσπάθειας θα έπρεπε να είναι η ενδυνάμωση της εθνικής οικονομίας της. Με κάθε δυνατό τρόπο, μάλιστα, και χωρίς «αντιστάσεις». Ναι, οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι πολλές φορές «αρεστές» σε κάποιους. Όμως, προέχουν οι πολλοί, το έθνος, η κοινωνία. Προέχει το μέλλον των επερχόμενων γενεών, και αυτή θα έπρεπε να είναι η στόχευση.

Πρέπει, λοιπόν, να «ωριμάσουμε», έστω και την ύστατη αυτή ώρα, μεταρρυθμιστικά. Να βοηθήσουμε όλοι ώστε να δοθεί στήριξη και ώθηση στις πολιτικές εκείνες που θα διασφαλίσουν την εξυγίανση και ενδυνάμωση της οικονομίας μας και θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ώστε να σταματήσει η φυγή των νέων μας στο εξωτερικό. Χωρίς επενδύσεις, δεν θα πάμε πουθενά. Όμως, για να έρθουν οι επενδυτές στην Ελλάδα απαιτούνται αλλαγή νοοτροπίας και μεταρρυθμίσεις. Και τις αλλαγές που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη χώρα μας ουδείς έχει το δικαίωμα να τις εμποδίσει.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα H AΞΙΑ