Θέλουν να κερδίσουν χρόνο με κάθε κόστος

By Μαΐου 1, 2016

Του Κωνσταντίνου Δέδε – δικηγόρου

Τίποτα δεν πάει καλά σήμερα. «Μαζεύουν» οι άνθρωποι της συγκυβέρνησης τα διαθέσιμα ταμείων και νοσοκομείων, προχώρησαν σε παύση πληρωμών προς προμηθευτές, προσπαθούν να κερδίσουν λίγο χρόνο. Την ίδια ώρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανασυντάσσεται και οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν δημοσκοπική κατάρρευση της συγκυβέρνησης. Και έχουν περάσει μόλις επτά μήνες από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015!

Δυστυχώς, γινόμαστε θεατές ενός έργου παρόμοιου με το περσινό. Την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χαρακτηρίζουν το συνεχές πλιάτσικο στα διαθέσιμα, οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και στην εκπλήρωση υποχρεώσεων, η παράλογη αύξηση της φορολογίας που βαθαίνει την ύφεση και εξαναγκάζει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε μετακίνηση στο εξωτερικό, η αδιαφορία για τα εθνικά θέματα και την ασφάλεια του πολίτη, αλλά και μια εμμονική έμφαση στην επικοινωνία με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτή η τελευταία είναι απορίας άξιον που νομίζουν στη συγκυβέρνηση ότι μπορεί να τους οδηγήσει…

Η κατάσταση στην οικονομία είναι ασφυκτική, καθώς η συγκυβέρνηση έχει βαλθεί να «στεγνώσει» την αγορά από ρευστό. Είναι πλέον σαφές ότι δεν υπάρχει ίχνος σχεδιασμού, όχι μόνο στρατηγικού, αλλά οιουδήποτε άλλου τύπου. Η ιδεοληπτική συγκυβέρνηση αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του έθνους και των επερχόμενων γενεών και έχει επιδοθεί σε ένα «ρεσιτάλ» πολιτικού τυχοδιωκτισμού, που τη φέρνει όμως συνεχώς ενώπιον νέων αδιεξόδων. Όμως, το πρόβλημα είναι ότι με την πολιτική της επιδεινώνει καθημερινά την κατάσταση για το σύνολο της κοινωνίας.

Το πλιάτσικο στα διαθέσιμα των νοσοκομείων που δοκιμάζονται από έλλειψη κονδυλίων, η οποία με τη σειρά της έχει επιφέρει ελλείψεις σε φαρμακευτικό υλικό, αναδεικνύει και μια άλλη διάσταση της πολιτικής της συγκυβέρνησης: την παροιμιώδη κοινωνική αναλγησία της. Δεν έχουν αναλογιστεί στη συγκυβέρνηση ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής τους στη δυνατότητα των νοσοκομείων να ανταποκριθούν στην αποστολή τους; Δεν έχουν αναλογιστεί ποια θα είναι η αντίδραση του κόσμου αν δει να γκρεμίζεται

Είναι σαφές ότι μια είναι πλέον η προτεραιότητα της συγκυβέρνησης: να κερδίσει χρόνο με κάθε κόστος. Οι άνθρωποί της δεν σκέφτονται καν για το μετά. Ίσως γιατί στην εξουσία ζουν το όνειρό τους, που μεταφράζεται όμως σε εφιάλτη για τον μέσο πολίτη, για τον εργαζόμενο, για τον επιχειρηματία, για τον ελεύθερο επαγγελματία, για τον άνεργο και για τον συνταξιούχο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα H AΞΙΑ