Δεν γίνεται η επιστροφή στην ανάπτυξη να μεταχρονολογείται συνεχώς

By Ιούλιος 17, 2016

Γράφει ο Κωνσταντίνος Δέδες – δικηγόρος

Είναι παραπάνω από σαφές τοις πάσι ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη μεσαία τάξη ως εχθρό. Κοιτώντας αυτές τις ημέρες την ειδησεογραφία, ένας ενεργός πολίτης ο οποίος μάχεται καθημερινά για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειάς του, όπως όλοι μας, δεν βλέπει τίποτα καλό. Μαθαίνει για λουκέτα, πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και γενικότερα, μια άνευ προηγουμένου επιδρομή του κράτους και των μηχανισμών του κατά των πολιτών. Και φυσικά, κανένα καλό νέο για τους δανειολήπτες… Και η ύφεση βαθαίνει διαρκώς, η τουριστική κίνηση φέτος είναι μειωμένη (περίπου 5%) αν και θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο και καθημερινά προκύπτουν και νέα προβλήματα, ενώ η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Παράλληλα, πάλαι ποτέ «κραταιές» επιχειρήσεις προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 ή ανακοινώνουν το κλείσιμό τους. Και στη γωνία περιμένει ο κόφτης…
Ποιες είναι οι προοπτικές δεδομένης της κατάστασης; Όχι καλές. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδεικνύει μεταρρυθμιστική προδιάθεση. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Και δη βραχυπρόθεσμα. Όμως, απαιτείται σχεδιασμός, πανστρατιά για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προσέλκυση επενδύσεων, που θα αποτελέσουν τον αιμοδότη της χειμαζόμενης οικονομίας. Δεν γίνεται η επιστροφή στην ανάπτυξη να μεταχρονολογείται συνεχώς. Επίσης, μείωση των δαπανών του Δημοσίου και εξορθολογισμός των λειτουργιών του. Τα όσα συμβαίνουν στον πολύ ευαίσθητο χώρο της Υγείας, όπου όλοι αλλά και αλλού, όπως στις αστικές συγκοινωνίες, λένε πολλά για τον χαοτικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη λειτουργία του κράτους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, η συντονισμένη επίθεση κατά των ΜΜΕ, η κατάρρευση της δημόσιας τάξης (αυτά που συμβαίνουν στο ΑΠΘ είναι χαρακτηριστικά) αλλά και η επίθεση στη Δικαιοσύνη δεν προμηνύουν τίποτα καλό, όπως φυσικά και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που μόνο την απαραίτητη για την ανάκαμψη σταθερότητα δεν εγγυάται.
Είμαστε εν μέσω θέρους και οι έλεγχοι κεφαλαίων συνεχίζουν να υφίστανται, οδηγώντας σε απόγνωση πολλούς επιχειρηματίες. Πλέον, τα περιθώρια στενεύουν απελπιστικά για όλους. Οι δε προοπτικές δεν βελτιώνονται, παρά τα όσα λέγονται κατά καιρούς από κυβερνητικά χείλη. Το φθινόπωρο προμηνύεται «καυτό» από όλες τις απόψεις και η κυβέρνηση αυτή, ούσα απαξιωμένη στη συνείδηση των πολιτών, «τρεκλίζει».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα H AΞΙΑ