Τα περιθώρια για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στενεύουν απελπιστικά

By Αύγουστος 28, 2016

Του Κωνσταντίνου Δέδε – δικηγόρου

Ενόψει ΔΕΘ, οι πονοκέφαλοι στο κυβερνητικό επιτελείο περισσεύουν. Τι θα πει ειπωθεί εκεί; Τίποτα δεν πάει καλά, ενώ τα όσα ειπώθηκαν περί εθνικής σύνταξης ύψους 384 ευρώ, προκάλεσαν οργή στους πάντες. Η εξαπάτηση των ψηφοφόρων, είναι πλέον εξόφθαλμη. Το πώς θα προστατευθούν οι Έλληνες από τη φτώχεια με αυτό το ποσό, όπως λέει η συγκυβέρνηση, αποτελεί μυστήριο. Και φυσικά αποτελεί επίδειξη θράσους εκ μέρους της συγκυβέρνησης το να λέει ότι θα ανακουφίσει όσους έχασαν το ΕΚΑΣ με την απόσυρση κρατήσεων που εκείνη επέβαλε πρόσφατα!
Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, όπως και οι αριθμοί. Οι συνταξιούχοι κάθε μήνα λαμβάνουν μικρότερο ποσό, κάτι που δυσχεραίνει συνεχώς τη διαβίωσή τους. Ο εκ νέου υπολογισμός των συντάξεων, δήθεν στο πλαίσιο επιβολής καθεστώτος «ισονομίας», είναι απλά ένα ακόμα τρικ ώστε να βρεθεί πλαίσιο και για άλλες μειώσεις. Όταν οι πολίτες ακούν πράγματα όπως «ξαναϋπολογίζουμε με το νέο κανόνα υπολογισμού τις επικουρικές», έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για την μεθοδευόμενη εξίσωση προς τα κάτω και γενικότερα για τη συνέχεια που προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη.
Η συγκυβέρνηση πλέον απευθύνεται σε οργισμένους πολίτες που δεν πιστεύουν αυτά που λέει και οι περισσότεροι δεν ακούν καν τι έχει να πει. Με λίγα λόγια, το Μέγαρο Μαξίμου και οι υπουργοί έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και είναι θέμα χρόνου η πτώση της χειρότερης κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση και μετά. Ποτέ άλλοτε οι Έλληνες πολίτες δεν είχαν ακούσει τόσα ψέματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Το ενδιαφέρον κάποιων στρέφεται τώρα στο τι θα ειπωθεί στη ΔΕΘ για να καλυφθούν τα ήξεις – αφήξεις της συγκυβέρνησης. Και για να κάνει χειρότερα τα πράγματα για το Μέγαρο Μαξίμου, η παρουσία του πρωθυπουργού στην Έκθεση έρχεται σε μια περίοδο που αναμένονται και άλλες περικοπές.
Η υπερφορολόγηση έχει γονατίσει την αγορά. Η στάση πληρωμών εκ μέρους της συγκυβέρνησης «πνίγει» πολλές επιχειρήσεις, ρευστότητα δεν υπάρχει, η κατανάλωση μειώνεται συνεχώς ενώ οι ακάλυπτες επιταγές πολλαπλασιάζονται. Και υπό αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός θα πάει να μιλήσει στη ΔΕΘ. Τα περιθώρια για τον ΣΥΡΙΖΑ στενεύουν απελπιστικά, καθώς είναι φανερό ότι απέτυχε οικτρά. Και κάθε μέρα που περνά, η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να αποφύγει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα H AΞΙΑ