Έλλειμμα ασφάλειας: Απαιτείται η οργανωμένη αντίδραση της Πολιτείας

By Ιανουάριος 16, 2017

Του Κωνσταντίνου Δέδε*
Η αλλαγή του έτους βρήκε πάρα πολλές ευρωπαϊκές πόλεις να βρίσκονται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανές επιθέσεις μελών του Ισλαμικού κράτους. Μέχρι τώρα η χώρα μας – παρά τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού μεταναστών – έχει μείνει έξω από το πεδίο δράσης των φανατικών μουσουλμάνων.

Δυστυχώς όμως, για εντελώς διαφορετικούς λόγους, το «έλλειμμα» ασφάλειας που υπάρχει πλέον στην υπόλοιπη Ευρώπη επεκτείνεται και στην χώρα μας. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:

Πρώτος, η ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη δράση των κουκουλοφόρων. Μέσα σε λίγους μήνες έχουν πολλαπλασιαστεί οι επιθέσεις των γνωστών αγνώστων. Εισβάλλουν και βεβηλώνουν εκκλησίες, καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, καταστρέφουν δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες και μετατρέπουν σε άβατο ολόκληρες γειτονιές της πρωτεύουσας.

Δεύτερος, και πιο σοβαρός λόγος, είναι ότι – μετά από μια δεκαετία εσωτερικής νηνεμίας – αναβιώνει και η εγχώρια τρομοκρατική απειλή. Τα «ορφανά της 17Ν» και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες, επιδίδονται σε διαδοχικές ληστείες, πραγματοποιούν επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας με αυτόματα όπλα (!) απειλούν ανοικτά τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη και σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος του αρχηγού της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη και του πρώην Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά.

Όπως είναι πλέον σαφές η κυβέρνηση δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Η κατάσταση αυτή εκτός από την ασφάλεια των πολιτών υπονομεύει την προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων που τόσο ανάγκη έχει η Ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση έχει χρέος να αφήσει στην άκρη τις προβληματικές ιδεολογικές αγκυλώσεις της και να οργανώσει την απάντηση της Πολιτείας. Να καταστρώσει άμεσα ένα σχέδιο που θα βάλει ένα τέλος στην απειλή της ανεξέλεγκτης βίας και την τρομοκρατία. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μετεξελιχθεί η οικονομική κρίση σε μια θεσμική κρίση. Σε μια κρίση για τη Δημοκρατία και την ελευθερία.

*Ο Κωνσταντίνος Δέδες είναι δικηγόρος, μέλος του Τομέα Ανάπτυξης της Ν.Δ.

Δημοσιεύτηκε στo http://www.pronews.gr/