Δραχμιστες και ευρωλαγνοι

By Φεβρουάριος 22, 2017

Του Κωνσταντίνου Δέδε*
Ήδη από το περιβόητο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, το ερώτημα «Παραμονή στο Ευρώ ή Επιστροφή στη δραχμή» συζητήθηκε, προκάλεσε, δίχασε.

Σήμερα, παρά τις πολύχρονες θυσίες του Ελληνικού λαού, η Ελληνική οικονομία και κοινωνία βρίσκονται ακόμη σε αδιέξοδο. Και η απουσία στρατηγικής και ολοκληρωμένου σχεδίου για την έξοδο από την κρίση έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της δραχμής και μάλιστα με μια πρωτόγνωρη δυναμική.

Μετά και την πρόσφατη παραδοχή του ΔΝΤ ότι η χώρα θα επιστρέψει στα επίπεδα διαβίωσης του 2009 περί το 2040 (!), ένας στους τρείς Έλληνες θεωρεί ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα είναι πλέον η μόνη ενδεδειγμένη λύση για να βγούμε από την κρίση.

Χωρίς κανείς να λαμβάνει υπόψη την επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος – που παρουσιάστηκε πριν από έναν χρόνο και επισημαίνει τις τραγικές συνέπειες που θα έχει για την ελληνική κοινωνία μια τέτοια επιλογή – τα στελέχη της κυβέρνησης φλερτάρουν ακόμα και με αυτό το εφιαλτικό σενάριο.

Και το κάνουν γιατί προφανώς θεωρούν την συζήτηση για τη δραχμή είναι το μέσο με το οποίο θα ανατρέψουν τα σημερινά αρνητικά δημοσκοπικά δεδομένα. Πως αλλιώς να ερμηνευθεί η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε…».

Από τα αδιέξοδα που έχουν συσσωρευθεί, εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση και να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης, η Ελληνική κοινωνία μοιάζει να διχάζεται ανάμεσα στους δραχμιστές και τους ευρωλάγνους.

Καθημερινά, όλο και περισσότερο, το σενάριο για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, μοιάζει με αυτοεκπλιρούμενη προφητεία. Και αν δεν αλλάξει αυτό το σκηνικό κανένας Σόιμπλε δεν θα χρειαστεί να βάλει το χέρι του. Θα τα καταφέρουμε και μόνοι μας να οδηγηθούμε στο περιθώριο της Ευρώπης.

Δημοσιεύτηκε στο http://www.pronews.gr/
*Ο Κωνσταντίνος Δέδες είναι Δικηγόρος, Μέλος του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ