Πότε θα φτάσει η ανεργία στα επίπεδα προ κρίσης;

By Απρίλιος 28, 2017

Του Κωνσταντίνου Δέδε, Δικηγόρος – Μέλος Τομέα Ανάπτυξης ΝΔ

Ο Πρωθυπουργός στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας ως επίτευγμα της Κυβέρνησής του, κάνοντας λόγο για θετικό ρεκόρ 16ετίας στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων.

Ωστόσο, η εργασιακή καθημερινότητα δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε πει στο συνέδριο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι  πριν από την κρίση, πριν από το 2009, η χώρα μας είχε ανεργία περίπου στο 7,6% και η Γερμανία αντίστοιχα στο 7,2%. Τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σήμερα στο 23% για την Ελλάδα και στο 4,2% για τη Γερμανία.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ επιβεβαιώνουν την εικόνα διάλυσης στην αγορά εργασίας και πιστοποιούν ρεκόρ στην καταγεγραμμένη ανεργία. Την ίδια ώρα θεσμοί και κυβέρνηση διαπραγματεύονται νέες ανατροπές στα εργασιακά που αναμένεται να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση…

Κι ενώ το μέτωπο των εργασιακών παραμένει ανοικτό, νέα στοιχεία δείχνουν ότι η καταγεγραμμένη ανεργία για τους δύο πρώτους μήνες του 2017 βρίσκεται στο χειρότερο σημείο όλων των εποχών! Τον Ιανουάριο είχαμε την υψηλότερη αρνητική επίδοση με 1.089.989 ανέργους ενώ τον Φεβρουάριο εκτινάχθηκε ακόμη υψηλότερα με 1.095.866 ανέργους. Δηλαδή κάθε ημέρα τον Φεβρουάριο έχαναν την δουλειά τους 255 άνθρωποι.

Επιπλέον, στον τομέα των προσλήψεων μία στις 2 προσλήψεις που έγιναν το 2017 αφορά ελαστική εργασία, ενώ το πλήγμα που έχει δεχθεί η πλήρης απασχόληση κατά τη διάρκεια της κρίσης δύσκολα μπορεί να ανατραπεί. Συγκεκριμένα, με πλήρη απασχόληση προσλήφθηκαν 202.523 άτομα ( ποσοστό 46,50%) έναντι 233.030 ατόμων ( ποσοστό 53.50%)  που προσλήφθηκαν με μερική η εκ περιτροπής απασχόληση.

Αδιαμφισβήτητα, η μείωση των νέων ανέργων και ειδικά η μείωση του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων δεν είναι μια απλή διαδικασία.

Η ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης στα εργασιακά, απαιτεί συλλογικές δράσεις εξωστρέφειας, και την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων που σταδιακά θα δράσουν ως καταλύτες για την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Με ημίμετρα, έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου, χωρίς δουλείες υψηλής αξίας δεν πρόκειται να έχουμε υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Και το κυριότερο: δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την επέλαση των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Παράλληλα, η ολοκληρωμένη κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, η πλήρης αξιοποίηση πόρων και κεφαλαίων και ο απεγκλωβισμός από την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, είναι κρίσιμοι παράγοντες για την οικονομική και εργασιακή ανάκαμψη και την στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων από καφετέριες σε δραστηριότητες υψηλής μεταποιητικής εξειδίκευσης.

Αντί λοιπόν να εκτοξευονται πυροτεχνήματα για επικοινωνιακούς λόγους, οι κυβερνώντες καλούνται να καταστρώσουν μία εθνική στρατηγική ανάπτυξης, η οποία  θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος χωρίς να διαιωνίζει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Μιας πολιτικής που θα εγγυάται την οριστική και αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας και όχι την εξάπλωση της φτώχειας σε ακόμα περισσότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

 

Δημοσιεύτηκε στo www.dotnews.gr/