Η κατάρρευση του αφηγήματος των επενδύσεων

By Φεβρουάριος 2, 2018

Του Κωνσταντίνου Δέδε

Δικηγόρος – Μέλος του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ

Φτάνοντας στο τέλος του πρώτου μήνα του 2018 και έχοντας ακούσει τις εξαγγελίες εκπροσώπων της Κυβέρνησης για προσέλκυση και υλοποίηση σπουδαίων επενδύσεων στην Ελλάδα εντός του έτους, οι προσδοκίες που δημιουργούνται είναι δίχως άλλο μεγάλες.

Ειδικότερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα και ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο φαίνεται το αφήγημα των επενδύσεων να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κυβερνητική ατζέντα, καθώς επισημαίνεται ότι το 2018 θα είναι χρονιά επενδύσεων και δη χρονιά επίλυσης καίριων προβλημάτων.

Ήδη κατά την κυβερνητική υποσχεσιολογία έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επενδυτική ανάκαμψη κυρίως με την έναρξη των διαδικασιών για την αξιοποίηση του Ελληνικού, έργο για το οποίο υποστηρίζουν ότι θα συντελέσει στην έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι.

Βέβαια, και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν να έχουν αντιληφθεί πλέον ότι η διενέργεια επενδύσεων εξαρτάται άμεσα από τη σύμπραξη ξένων επενδυτών, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων με σκοπό την χρηματοπιστωτική και φορολογική σταθερότητα.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι οι δηλώσεις, οι υποσχέσεις και τα παιχνίδια εντυπώσεων δεν αρκούν. Αυτό άλλωστε φαίνεται από το γεγονός ότι την ώρα που γίνεται λόγος για προσέλκυση επενδύσεων, βλέπουμε επενδυτές να φεύγουν από τη χώρα. Και όσες υλοποιούνται όπως το Ελληνικό, ο αγωγός ΤΑΡ, η επέκταση του ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, τα περιφερειακά αεροδρόμια κ.ο.κ. είναι επενδυτικά σχέδια που σχεδιάστηκαν, αποφασίστηκαν και ξεκίνησαν να υλοποιούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Νέα επενδυτικά σχέδια που να φέρουν την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης δεν υπάρχουν. Για να υπάρξουν θα πρέπει η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς να κινηθούν έμπρακτα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Απαιτούνται άμεσα σταθερότητα στο φορολογικό πεδίο, μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και κίνητρα έτσι ώστε να μπει για τα καλά η χώρα μας στον επενδυτικό χάρτη.

Ωστόσο, αν αναλογιστεί κανείς την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, εύλογα αναρωτιέται πώς θα καταφέρει η Κυβέρνηση αυτή να ανατρέψει το αρνητικότατο κλίμα που έχει δημιουργήσει την τελευταία τριετία ώστε να πείσει τους επενδυτές για την φερεγγυότητά της;

Ενδεχομένως, η ρίζα του προβλήματος να βρίσκεται στην φύση και ιδιοσυγκρασία της παρούσας κυβέρνησης, η οποία ενώ θα έπρεπε να σπεύδει να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις και συμφωνίες, αποδεικνύει στην πράξη την αναξιοπιστία, την ασυνέπεια, τον τυχοδιωκτισμό, και τις ιδεοληπτικές της αγκυλώσεις. Πώς μπορούν τα μέλη της κυβέρνησης αυτής να πείσουν ότι τηρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και ότι είναι όντως σε θέση να προχωρήσουν σε καινοτόμες δράσεις συχνά αντίθετες με τις πεποιθήσεις τους;

Συμπερασματικά και με δεδομένη την ατυχή τωρινή κατάσταση της οικονομίας και του κλάδου των επενδύσεων, είναι πλέον καιρός να αντιληφθούμε ως λαός ότι οι μεγαλόστομες διακηρύξεις και τα πολιτικά παιχνίδια στερούνται αποτελέσματος και μόνο κακό μπορούν να κάνουν στη χώρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω ενός ολοκληρωμένου και συντονισμένου σχεδίου ανάπτυξης, με σκοπό την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα παρέχει, μεταξύ άλλων, τα απαραίτητα κίνητρα προσέλκυσης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και τους αναγκαίους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, που θα στηρίξουν τις επενδύσεις αυτές.

Δημοσιεύτηκε στo www.dotnews.gr