Η προοπτική της πτώχευσης και μία ακόμη υποτιθέμενη διαπραγμάτευση

By Οκτώβριος 11, 2018

Από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να παίξει ξανά το χαρτί του σκληρού διαπραγματευτή με τους δανειστές για το θέμα των συντάξεων.

Το τελευταίο επεισόδιο παίχτηκε με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει «σχεδόν πολύ» αισιόδοξος ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν στηρίζοντας την αισιοδοξία του στο υπερπλεόνασμα που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση δηλαδή στην υπερφορολόγηση των Ελλήνων.

Από τη στάση που έχουν κρατήσει μέχρι τώρα οι Βρυξέλλες είναι σαφές ότι η τελική γνώμη τους θα εκφραστεί μετά την εξέταση των στοιχείων του προυπολογισμού για το 2019 τον Δεκέμβριο, και πιθανότατα μετά και την επικαιροποίηση των στοιχείων του 2018 που θα γίνει τον Απρίλιο του 2019.

Αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση. Να σπρώξει μέσα στο 2019, όσο πιο μακριά γίνεται, την οριστική απόφαση των δανειστών για τις συντάξεις. Ο στόχος τους είναι να φθάσουν στις εκλογές βάζοντας στην άκρη αυτό το ακανθώδες θέμα.

Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι είναι άδικη και αβάσιμη αυτή η κριτική. Το αντίθετο. Είναι πέρα για πέρα βάσιμη. Και εξηγώ:

Όταν η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για το χρέος, οργάνωσε την φιέστα στο Ζάππειο, ο πρωθυπουργός φόρεσε την κόκκινη γραβάτα και αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα κέρδισε μια μεγάλη μάχη!

Τι ακριβώς πήρε η κυβέρνηση; Μια μεγάλη περίοδο αποπληρωμής των δανείων και ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι πάλι από την υπερφορολόγηση των Ελλήνων που της επιτρέπει να αποφεύγει την έξοδο στις αγορές;

Κουρεύθηκε όμως το χρέος; Όχι. Μήπως έγινε βιώσιμο; Πάλι όχι. Στην τελευταία έκθεση του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα αναφέρεται ρητώς ότι «οι στόχοι που έβαλε η Κομισιόν στην Ελλάδα για την επίτευξη πλεονασμάτων 2% μέχρι το 2060 είναι αβέβαιοι». Τι σημαίνει αυτό σε απλά γερμανικά; Ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της…

Και αυτό δεν το είπαν μόνο οι Γερμανοί. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην κρατική ΕΡΤ  ζήτησε να ληφθεί νέα απόφαση για το χρέος αφού όπως είπε «η διατήρηση των πλεονασμάτων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα συνιστά αναμφίβολα μια από τις προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί η χώρα στο μέλλον».

Ακόμα πιο σαφής ήταν ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Νταλίπ Σινγκ ο οποίος είπε ότι η λύση για το ελληνικό χρέος που δόθηκε από τους Ευρωπαίους είναι ανεπαρκής και ότι θα πρέπει να ληφθεί μια νέα απόφαση πιο γενναία για να καμφθεί η αβεβαιότητα στις αγορές και τους επενδυτές.

Για όλα αυτά δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση. Της αρκεί που «έφυγε» από την πλάτη της μια προεκλογική της δέσμευση.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο έφυγε και από το γεγονός ότι απλώς επιμηκύνεται η προοπτική της… πτώχευσης.

Δημοσιεύτηκε στο  reporter.gr