Τι σημαίνει η δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την περικοπή των δώρων στις συντάξεις

By Οκτώβριος 16, 2018

Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες μέρες για την δικαστική απόφαση με την οποία κρίνεται παράνομη η κατάργηση των δώρων καθώς και άλλες περικοπές στις συντάξεις. Ωστόσο, πρόκειται περί μίας απόφασης ενός κατώτερου δικαστηρίου, η οποία είναι  πρωτόδικη και επομένως υπάρχει η δυνατότητα και της έφεσης και της αναίρεσης. Επίσης, κανείς δεν έχει δει το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης και είναι ανεύθυνο να πάρει θέση επ’ αυτής. Στεκόμαστε σε αυτό το σημείο διότι η πληροφορία ότι η απόφαση έχει ληφθεί σε συμμόρφωση με την αντίστοιχη του ΣτΕ δεν ευσταθεί, καθώς το ΣτΕ δεν έχει λάβει απόφαση για τη 13η και 14η σύνταξη αλλά μόνον για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τα αναδρομικά των οποίων είναι υποχρεωμένη -και ορθώς- να καταβάλει η διοίκηση.

*Του Κωνσταντίνου Δέδε

Έστω, όμως, ότι τελεσιδικήσει η υπόθεση υπέρ των συνταξιούχων, ως τελεσίδικη απόφαση θα πρέπει να γίνει σεβαστή από τη διοίκηση. Σε αντίθεση με τη σημερινή Κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει πλήρως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν παίζει με τους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου. Εννοείται, επομένως, ότι και η Νέα Δημοκρατία θα στηρίζει την απόφαση της Δικαιοσύνης όποια και αν είναι αυτή.

Δεν είναι όμως υπεύθυνο να καλλιεργούν ορισμένοι ελπίδες με βάση την απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης. Ιδίως όταν είναι οι ίδιοι που έκαναν εμπόριο ευαισθησίας όλα αυτά τα χρόνια και τελικά εξαφάνισαν το ΕΚΑΣ, έκοψαν έως και 40% τις συντάξεις για όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά το 2016 και τελικά ψήφισαν δύο φορές νέες περικοπές για το 2020.

Επιπρόσθετα, ας μην ξεχνάμε ποιος έμπρακτα απέδειξε τη βούλησή του για την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων στο εισόδημα των συνταξιούχων. Αναφερόμαστε φυσικά στην τροπολογία που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για την κατάργηση των επικείμενων μειώσεων στις συντάξεις.

Σε ό,τι, δε, αφορά το συνταξιοδοτικό, ο νόμος Κατρούγκαλου όχι μόνο επέβαλε άδικες πρόσθετες μειώσεις στους συνταξιούχους, αλλά και τιμωρεί τους εργαζομένους, καθώς το άθροισμα των πρόσθετων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων που προκάλεσε είναι πρωτοφανές, ενώ ανέδειξε τα κυβερνητικά ψέματα υπενθυμίζοντας ότι η τροπολογία του απερρίφθη από την ίδια την κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη δεσμευθεί για την κατάργηση του νόμου και για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος, με το οποίο θα διασφαλίζονται οι συντάξεις τόσο των υφιστάμενων συνταξιούχων όσο και των σημερινών εργαζομένων οι οποίοι αισθάνονται ότι οι εισφορές τους χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση της ρευστότητας στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, όσον αφορά το ΔΝΤ, το Ταμείο κρατά στάσιμες τις προβλέψεις του για το 2018, αφού εκτιμά πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2% του Α.Ε.Π. και είναι οριακά χαμηλότερα από αυτό που προβλέπει η Κυβέρνηση (2,1%).

Το Ταμείο, αν και αναθεωρεί προς το καλύτερο την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019, προειδοποιεί ότι σε βάθος πενταετίας η αναπτυξιακή δυναμική θα αποδυναμωθεί περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες καθώς το ΔΝΤ αναθεωρεί προς το χειρότερο κατά 0,7 μονάδες την πρόβλεψή του για ανάπτυξη το 2023, υπολογίζοντας πλέον πως το ΑΕΠ θα τονωθεί μόλις κατά 1,2%, ακολουθώντας την πτωτική πορεία των ανεπτυγμένων οικονομιών και της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα καθώς η χώρα μας έχει δεσμευτεί για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξης του 3,5% έως το 2022, για μια περίοδο δηλαδή που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η παραγωγική μηχανή θα λειτουργεί ασθμαίνοντας.

Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την επόμενη φορά που θα προσέλθουν στην κάλπη. Θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να ακούνε ευχάριστα λόγια και να τους «χαϊδεύουν τα αυτιά» ή αν θέλουν μία σοβαρή κυβέρνηση με ρεαλιστικό πλάνο. Μία κυβέρνηση που θα έχει ως στόχο την υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ένα σχέδιο, που στηρίζεται στη μείωση της φορολογίας, στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Δέδες είναι Δικηγόρος – Μέλος του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ

Δημοσιεύτηκε στο www.thepresident.gr