Ιατρικός τουρισμός: Ποιος επιτέλους θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει μια αποτελεσματική πολιτική;

By Ιανουάριος 2, 2019

Του Κωνσταντίνου Δέδε

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αρχίσει να αναδεικνύεται σε προορισμό εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ανάμεσα  στις οποίες ο τουρισμός υγείας μοιάζει να είναι αυτός με τις μεγαλύτερες προοπτικές. Και αυτό γιατί έχει δυνατότητα ανάπτυξης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ παράλληλα συνεπάγεται επενδύσεις σε νέους τομείς, εμπλουτισμό του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών, ποιοτική βελτίωση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος μέσω της τόνωσης της λειτουργίας των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των αεροπορικών εταιρειών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα έσοδα της αγοράς ιατρικού τουρισμού αγγίζουν ιδιαίτερα υψηλά ποσά σε ετήσια βάση με συνεχώς αυξητικές τάσεις. Ήδη, χώρες όπως η Ινδία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Κόστα Ρίκα, το Ισραήλ, η Πολωνία και η Τουρκία έχουν αντιληφθεί τις δυνατότητες κέρδους και συνεχώς επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον τομέα αυτό, δημιουργώντας νέες υποδομές. Μάλιστα, η γειτονική Τουρκία έχει έσοδα πάνω από 4 δισ. τον χρόνο, έχει δημιουργήσει ελεύθερες ζώνες χωρίς φορολογία, και μάλιστα γνωστή τουρκική αεροπορική εταιρεία παρέχει πακέτα προσφορών ιατρικού τουρισμού.

Μία ανταγωνιστική θέση στην αγορά του ιατρικού τουρισμού, θα μπορούσε να κατέχει και η Ελλάδα, αντιλαμβανόμενη τα υψηλά οφέλη και εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Συγκεκριμένα, το εύκρατο κλίμα μας ευνοεί την αποκατάσταση και την αποθεραπεία, η χώρα μας διαθέτει 750 ιαματικές πηγές, οι υποδομές μας νοσοκομειακές και ξενοδοχειακές είναι ανεπτυγμένες, η νομοθεσία είναι αρκετά ευνοϊκή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ιδιαίτερα καταρτισμένο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες διακρίνονται από υψηλή ποιότητα σε ανταγωνιστικές τιμές (έως και είναι 5 φορές χαμηλότερες από αυτές των ΗΠΑ).

Συνεπώς, η χώρα θα μπορούσε να προσελκύει κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον 100.000 «ασθενείς-ταξιδιώτες», επιτυγχάνοντας έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ ετησίως, θα μπορούσε να αναστρέψει με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τη φυγή στο εξωτερικό εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού- brain drain  – γιατί όχι και να την εκμεταλλευτεί εφαρμόζοντας σχήματα συνεργασίας με τους Έλληνες γιατρούς που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, οι οποίοι μας εκπροσωπούν άξια και θα μπορούσαν να γίνουν πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Παράλληλα, η χώρα μας αναδεικνύεται τελευταία ως ελκυστικός προορισμός για τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί και ήδη ενδιαφερόμενοι από 65 χώρες έχουν επιλέξει την Ελλάδα για την πραγματοποίηση του σκοπού τους.

Ενώ όμως τα θεμέλια για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού έχουν τεθεί θεωρητικά, στην πράξη το μερίδιο αγοράς της χώρας μας στην παγκόσμια αγορά είναι πολύ μικρό, ενώ η κρατική αδράνεια και η προσπάθεια κατευνασμού κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίες, όχι μόνο αποθαρρύνουν κάθε έννοια ενίσχυσης του ιατρικού τουρισμού, αλλά στερούν από τη χώρα σημαντικά οικονομικά οφέλη και επενδυτικές ευκαιρίες.

Συνεπώς, η ανάγκη συστράτευσης όλων όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν στον σχεδιασμό για την ανάπτυξή της και την ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα του Τουρισμού Υγείας είναι πλέον επιτακτική.

Αρχικά, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού, προσελκύοντας κατά κύριο λόγο άτομα από την Ευρώπη, τα αραβικά κράτη και την περιοχή της Μεσογείου, να πραγματοποιηθεί η πιστοποίηση των νοσηλευτικών μονάδων, να γίνει εύκολη πρόσβαση των ασθενών στη χώρα και η έκδοση βίζας, να καταστεί εφικτή η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να απλοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ νοσοκομείων, ξενοδοχείων και αεροπορικών εταιρειών.

Τέλος, προϋπόθεση για την ισορροπημένη και ορθολογική ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού είναι η θέσπιση και υιοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνου με τις διεθνείς τάσεις της συγκεκριμένης αγοράς, που θα παρακολουθεί και θα εναρμονίζεται με τις υπάρχουσες ροές πελατών. Βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και συντονισμένου σχεδίου ανάπτυξης, με σκοπό την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, την προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και κατά συνέπεια την ανατροπή της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Δέδες είναι Δικηγόρος – Μέλος του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ